godzinę, słodkie

Mazurek chałwowy

8 kwietnia 2012
mazurek

Mazurek chałwowy

 

Składniki i przygotowanie

  • 120 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć równomiernie ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na masę chałową

  • 200 g chałwy orzechowej
  • pół szklanki śmietany kremówki 30%
  • 100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe)
  • pokruszony listek wafli
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do garnka i zagotować (ok. 3 minut), do lekkiego zagęstnienia, mieszając od czasu do czasu. Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.

Polewa

  • 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • garść posiekanych orzechów, do dekoracji

Orzeszki wysypać na wierzch masy chałwowej, całość ozdobić czekoladą. Smacznego!

 

Sorry, the comment form is closed at this time.