Czas przygotowania, ponad godzinę, Rodzaj, słodkie

Wafle z masą kajmakową i orzechami

9 maja 2010

SKŁADNIKI:

  • paczka wafli tortowych
  • puszka mleka zagęszczonego słodzonego
  • orzechy – mogą być nerkowca, włoskie lub laskowe

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

 

  1. Puszkę z mlekiem wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą (puszka powinna być w całości zakryta).  Gotujemy przez ok. 2 godziny.
  2. Orzechy kroimy na drobne kawałki.
  3. Po upływie wymaganego czasu odlewamy wrzątek i pozostawiamy puszkę w zimnej wodzie, aż do całkowitego ostygnięcia (Nie otwieramy gorącej puszki, grozi poparzeniem).
  4. Kiedy puszka jest już zimna, otwieramy ją i przekładamy zawartość do naczynia.
  5. Do masy dodajemy posiekane orzechy.
  6. Smarujemy wafle.
  7. Gotową posmarowaną paczkę przykrywamy deską do krojenia, obciążamy garnkiem wypełnionym wodą i odstawiamy na ok. 30 minut.
  8. Kroimy w karo.

 

 

Wafle z masą kajmakową i orzechami

Wafle z masą kajmakową i orzechami

 

 

Wafle z masą kajmakową i orzechami

Wafle z masą kajmakową i orzechami

 

 

  1. pyszne wafelki:)pozdrawiam

    niunia 11 września 2010

Sorry, the comment form is closed at this time.