30 minut, słodkie

Wafle mleczno-orzechowe

19 lipca 2011

Idealny wafelek! Z mocno mlecznym akcentem przełamanym bakaliami.  W sam raz na popołudniowy deser. Polecam.

 

Składniki na mleczną masę:

¼ szklanki mleka

¼ szklanki cukru

170 g masła

szklanka pełnotłustego mleka w proszku

bakalie np. wiórki, orzechy

 

Dodatkowo:

masło orzechowe

 

Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając.  Po rozpuszczeniu cukru zdjąć z kuchenki, ostudzić.

Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec  wrzucić bakalie.

Wafle położyć na desce, smarować na przemian masą mleczną i masłem orzechowym. Obciążyć deską i wstawić do lodówki aby stężała masa.

 

Smacznego

Wafle mleczno-orzechowe

Wafle mleczno-orzechowe

 

 

 

 

 

Wafle mleczno-orzechowe

Wafle mleczno-orzechowe

 

Sorry, the comment form is closed at this time.