godzinę, słodkie

Wafle z malinami i czekoladą

31 sierpnia 2011

Składniki

wafle (dwa listki)

250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 36%

2 łyżki cukru pudru

150 g malin

tabliczka gorzkiej czekolady

3 łyżki płatków migdałowych

 

Przygotowanie

Wafel rozkruszyć w blenderze. Powstały miał przesypać do szklanek (powinno wystarczyć na ok. 4 porcje). Maliny ułożyć warstwami, jedna obok drugiej. Połowę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodać cukier puder i dalej ubijać aż powstanie gęsta bita śmietana. Włożyć na maliny i wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. W garnku na średnim ogniu zagotować drugą połowę śmietany. Odstawić z kuchenki i dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać aż cała czekolada się roztopi do uzyskania gładkiej masy. Po ostudzeniu udekorować deser polewą,malinami i płatkami migdałowymi.

Wafle z malinami i czekoladą

Wafle z malinami i czekoladą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wafle_z_malinami_i_czekolada

Wafle z malinami i czekoladą

Sorry, the comment form is closed at this time.