15 minut, słodkie

Wafle z miodem i orzechami

30 października 2011

Składniki

  • Wafle – 1 listek
  • 20 dag orzechów włoskich
  • ¾ szklanki miodu

 

Przygotowanie

Orzechy siekamy na drobne kawałki a następnie mieszamy z miodem. Smarujemy wafle powstałą masą. Smacznego!

Wafle z miodem i orzechami

15 minut, słodkie

Wafle z dżemem i orzechami

30 września 2011

Składniki

  • wafle – 2 listki
  • dżem np. truskawkowy (bez kawałków owoców)
  • orzechy nerkowca

 

Przygotowanie

Wafle smarujemy dżemem. Na wierzch kładziemy orzechy. Smacznego!

 

Wafle z dżemem i orzechami

Wafle z dżemem i orzechami

30 minut, słodkie

Wafle z bakaliami w karmelu

27 września 2011

Składniki

  • 4 szklanki cukru
  • 15  łyżek wody
  • bakalie – rodzynki, płatki migdałowe, orzechy
  • wafle – jeden listek

 

Przygotowanie

Na patelnię wsypać cukier, dodać wodę i pomieszać. Powstały płyn zacznie wrzeć, przechodząc od białego syropu po złocisty. W trakcie karmelizowania się cukru, nie mieszać płynu. Gdy karmel się zezłoci i lekko ostygnie, dodajemy bakalie. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na waflu.

 

wafle z bakaliami w karmelu

Wafle z bakaliami w karmelu

ponad godzinę, słodkie

Kuleczki a la rafaello

25 września 2011

Składniki

  • 100 g wiórek kokosowych do obtoczenia przygotowanych kulek
  • 100 g wiórek kokosowych do środka
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 125 ml wody
  • 250 g mleka w proszku
  • 2 listki wafla
  • migdały

Przygotowanie

Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić. Po ostudzeniu wlać do miski, dodać 100 g wiórek kokosowych, miękkie masło, mleko w proszku i bardzo drobno pokruszony wafel. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 minut, by lekko stężała.

W tym czasie sparzyć migdały wrzątkiem i obrać ze skórek.

Z masy formować kulki wielkości rafaello wkładając do środka każdej z nich migdała. Przygotowane kulki obtaczać w wiórkach.

Kuleczki_a_la_rafaello

Kuleczki a la rafaello

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuleczki a la rafaello

Kuleczki a la rafaello

godzinę, słodkie

Wafle z malinami i czekoladą

31 sierpnia 2011

Składniki

wafle (dwa listki)

250 ml schłodzonej śmietanki kremowej 36%

2 łyżki cukru pudru

150 g malin

tabliczka gorzkiej czekolady

3 łyżki płatków migdałowych

 

Przygotowanie

Wafel rozkruszyć w blenderze. Powstały miał przesypać do szklanek (powinno wystarczyć na ok. 4 porcje). Maliny ułożyć warstwami, jedna obok drugiej. Połowę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodać cukier puder i dalej ubijać aż powstanie gęsta bita śmietana. Włożyć na maliny i wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. W garnku na średnim ogniu zagotować drugą połowę śmietany. Odstawić z kuchenki i dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać aż cała czekolada się roztopi do uzyskania gładkiej masy. Po ostudzeniu udekorować deser polewą,malinami i płatkami migdałowymi.

Wafle z malinami i czekoladą

Wafle z malinami i czekoladą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wafle_z_malinami_i_czekolada

Wafle z malinami i czekoladą

15 minut, słodkie

Wafle z posypką kakaową

21 sierpnia 2011

Składniki

wafle tortowe

masa karmelowa (gotowa, w puszce)

3 łyżki kakao

 

Przygotowanie

Wafle przekładamy masą karmelową. Na posmarowany masą wierzch sypiemy kakao (przesiewamy przez sitko).

Wafle z posypką kakaową

Wafle z posypką kakaową

 

 

 

 

 

 

 

 

Wafle_z_posypka_kakaowa

Wafle z posypką kakaową

15 minut, słodkie

Wafle z prażonymi migdałami

16 sierpnia 2011

Dziś propozycja na smaczny deser, który może stanowić idealne zakończenie nowoczesnego, eleganckiego przyjęcia. Lekkie wino deserowe w połączeniu z wafelkami z migdałową nutą na pewno długo pozostaną w pamięci gości.

 

Składniki

wafle

masa karmelowa (gotowa, w puszce)

płatki migdałowe (50 g)

 

Przygotowanie

Wafle przekładamy masą karmelową. Migdały prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Wierzch wafli smarujemy masą i posypujemy uprażonymi płatkami  migdałowymi.

 

Wafle z prażonymi migdałami

Wafle z prażonymi migdałami

 

 

 

 

 

 

 

 

Wafle z prazonymi migdalami

Wafle z prażonymi migdałami

 

30 minut, słodkie

Wafle karmelowo – śliwkowe

31 lipca 2011

Składniki 

2 puszki masy kajmakowej (np. Bakalland)

2 opakowania suszonych śliwek (400 g)

 

Przygotowanie

Wafle przekładamy masą kajmakową. Śliwki kroimy w podłużne paski. Wierzch wafli smarujemy masą i układamy śliwki.

 

Smacznego

Wafle karmelowo-śliwkowe

Wafle karmelowo - śliwkowe

 

 

 

 

 

 

Wafle karmelowo - sliwkowe

Wafle karmelowo - śliwkowe


15 minut, słodkie

Lekki letni deser

29 lipca 2011

Pyszny lekki deser, bardzo szybki do przygotowania. Połączenie wafli z dżemem i bita śmietaną daje ciekawy efekt. Idealny deser do ogrodu, na przyjęcie lub na zakończenie obiadu. Polecam!

 

Składniki

 

wafle (jeden listek)

dżem owocowy (najlepszy o ciemnym kolorze)

bita śmietana

owoce/bakalie

 

Przygotowanie

 

Wafel rozkruszyć na miał w blenderze. Pucharki wypełnić dżemem (3 lub 4 łyżki). Wsypać miał waflowy. Udekorować bitą śmietaną i owocami/bakaliami.

Lekki letni deser

Lekki letni deser

 

 

 

 

 

Lekki letni deser

Lekki letni deser

30 minut, słodkie

Wafle mleczno-orzechowe

19 lipca 2011

Idealny wafelek! Z mocno mlecznym akcentem przełamanym bakaliami.  W sam raz na popołudniowy deser. Polecam.

 

Składniki na mleczną masę:

¼ szklanki mleka

¼ szklanki cukru

170 g masła

szklanka pełnotłustego mleka w proszku

bakalie np. wiórki, orzechy

 

Dodatkowo:

masło orzechowe

 

Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając.  Po rozpuszczeniu cukru zdjąć z kuchenki, ostudzić.

Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec  wrzucić bakalie.

Wafle położyć na desce, smarować na przemian masą mleczną i masłem orzechowym. Obciążyć deską i wstawić do lodówki aby stężała masa.

 

Smacznego

Wafle mleczno-orzechowe

Wafle mleczno-orzechowe

 

 

 

 

 

Wafle mleczno-orzechowe

Wafle mleczno-orzechowe