15 minut, słodkie

Wafle z posypką orzechową

26 stycznia 2012
wafle z posypką orzechową

Wafle z posypką orzechową

 

Składniki

  • opakowanie wafli
  • duża puszka masy kajmakowej
  • 10 dkg orzechów włoskich (lub laskowych)
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

Wafle przekładamy masą kajmakową. Orzechy mielimy w blenderze, dodajemy kakao.  Na wierzchnią warstwę wafli posmarowanych masą kładziemy posypkę orzechową. Smacznego!

 

30 minut, słodkie

Wafle kokosowo czekoladowe

21 stycznia 2012
wafle kokosowo czekoladowe

Wafle kokosowo czekoladowe

 

Składniki

  • opakowanie wafli
  • duża puszka masy kajmakowej np. o smaku kokosowym
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

 

Przygotowanie

Wafle przekładamy kajmakiem. Czekoladę kruszymy na kawałki i rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Wafle kroimy na trójkąty i zanurzamy jedną krawędź w jeszcze ciepłej czekoladzie. Pozostawiamy chwilę do wyschnięcie. W ten sam sposób przygotowujemy resztę wafli. Smacznego!

 

ponad godzinę, słodkie

Biscotti

31 grudnia 2011
biscotti

Biscotti

 

Składniki

  • 0,75 filiżanki (110 g) całych migdałów bez skórki, uprażonych i pokrojonych na kawałki
  • 0,70 filiżanki (135 g) cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 filiżanki (245 g) mąki
  • 0,30 g miału waflowego
  • 50 g czekolady pokrojonej w kostkę 1 cm

 

Przygotowanie

Migdały uprażyć w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 st. C., a potem posiekać niedbale na dość spore kawałki. Następnie zmniejszyć temperaturę do ok. 150 st. C. W mikserze wymieszać ze sobą dobrze (przez ok. 30 sekund) mąkę, sól, miał z wafli i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrem na szybkich obrotach do puszystej konsystencji (około 5 minut). Pod koniec wlać olejek waniliowy. Dodać wymieszane suche składniki do płynnych i ubijać aż do chwili, gdy dobrze się wymieszają. Wrzucić migdały i czekoladę w kostkach i dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto na tacę do pieczenia wyłożoną papierem i uformować z niego prostokąt o długości 30 cm i szerokości 9 cm.

Jeśli ciasto będzie się kleiło, przed formowaniem trzeba zwilżyć ręce. Piec ciasto przez 25 minut lub do uzyskania twardości. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić przez około 10 minut. Przełożyć ciasto na deskę do krojenia i pokroić nożem z ząbkami na plastry szerokości 2 cm. Ułożyć biscotti przeciętą stroną na papierze, piec 10 – 15 minut, przełożyć na drugą stronę i piec kolejne 10 – 15 minut.

Porcja ciasta wystarcza na około 15 sztuk biscotti.

 

30 minut, słodkie

Wafle a la prince polo

30 grudnia 2011

Składniki

  • opakowanie wafli
  • duży słoik nutelli
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie

Wafle przekładamy nutellą. Czekoladę kruszymy na kawałki i rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Ciepłą czekoladą smarujemy wierzch oraz boki wafli. Pozostawiamy na godzinę do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!

 

wafle a la prince polo

Wafle a la prince polo

godzinę, słodkie

Wafle świąteczne

12 grudnia 2011

Składniki

  • wafle
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • kostka masła
  • paczka biszkoptów
  • 100g wiórek kokosowych
  • słoik powideł/dżemu

 

Przygotowanie

Mleko zagotować z cukrem. Wsypać wiórki kokosowe i gotować do momentu, aż mleko wsiąknie i masa zgęstnieje, wystudzić. Masło utrzeć i dodawać masę kokosową. Przekładać wafle w określony sposób: wafel + powidła + wafel + mniej niż połowa kremu kokosowego + biszkopty ułożone obok siebie + reszta kremu kokosowego + wafel. Gotowe wafle włożyć do lodówki. Smacznego!

 

wafle świąteczne

Wafle świąteczne

30 minut, wytrawne

Winogronowa przekąska

29 listopada 2011

Składniki

  • wafel ( 1 listek)
  • winogrona
  • ser pleśniowy (gorgonzola lub z niebieską pleśnią)
  • przyprawy np. słodka papryka

 

Przygotowanie

Wafel mielimy na miał. Część miału łączymy z papryką. Wybieram ładne, kształtne winogrona bezpestkowe. Ser pleśniowy rozdrabniamy widelcem i oblepiam nim każde winogrono. Obtaczamy waflową posypką kulki. Polecamy!

 

Winogronowa przekąska

Winogronowa przekąska

30 minut, słodkie

Granola

20 listopada 2011

Składnki

  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki miału z wafli
  • 0,5 szklanki grubo posiekanych migdałów
  • 1 szklanka pomieszanych nasion z dyni i słonecznika
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • 0,25 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Przygotowanie 

W naczyniu mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, miał waflowy, migdały i nasiona. W rondelku umieszczamy cukier, miód olej i esencję waniliową. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty do momentu, aż rozpuści się cukier. Syrop wylewamy na składniki sypkie. Mieszamy do momentu, aż wszystkie pokryją się syropem.

Zawartość naczynia przesypujemy i równomiernie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. Po tym czasie mieszamy granolę, aby miała szansę równomiernie się zezłocić. Powtarzamy czynność co 5 minut, przez kolejne 25 – 30 minut.

Po ostygnięciu granolę rozdrabniamy rękami pozbywając się większych kawałków. Umieszczamy w szczelnym słoju. Zalecamy w połączeniu  z jogurtem naturalnym lub w towarzystwie sezonowych owoców. Smacznego!

 

Granola

Granola

ponad godzinę, słodkie

Makaroniki waflowe

13 listopada 2011

Składniki

  • Wafle – pokrojone w drobne kawałki np. prostokąty, kwadraty
  • 30 dkg łuskanych orzechów włoskich
  • 20 dkg cukru pudru
  • 4 białka

 

Przygotowanie

Połowę orzechów zemleć, a pozostałe posiekać. W misce ubić z białek pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypać cukier. Następnie postawić miskę na garnku z gorącą wodą i nadal ubijać zawartość miski, aż masa zgęstnieje. Postawić miskę na stole i nadal ubijać, aż masa ostygnie. Dodać do białek zmielone i posiekane orzechy. Rozsmarować masę białkowo-orzechową na małych (prostokątnych, kwadratowych lub o innych kształtach) waflach ułożonych w wyścielonych papierem do pieczenia formach do pieczenia. Piec makaroniki ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C. Smacznego!

 

Makaroniki waflowe

Makaroniki waflowe

 

15 minut, słodkie

Wafle z bitą śmietaną

31 października 2011

Składniki

  • Wafle – 1 listek
  • Bita śmietana

 

Przygotowanie

Wafle kroimy na małe kwadraciki i układamy na talerzu. Bitą śmietanę nakładamy na wafle bezpośrednio przed podaniem!

wafle z bita śmietaną